Oman pojan koltiaiseni syntymää aletaan vauhdittaa loppuviikosta, joten on viimein aika kurkata sairaalakassi valmiiksi. On totta, että tänä päivänä sairaalasta saa kyllä periaatteessa kaiken tarvitsemansa mutta onhan se kotoisampaa, kun on omia juttuja mukana. Jos kuitenkin synnytys alkaa jossain muualla kuin kassin lähettyvillä niin on helpottavaa tietää, että lääkkeet, hammasharja, rasvat jne. saa kyllä myös osastolta. Usein ovat myös jemmanneet erilaisia latureita, jotta saa puhelinta ladattua.

Me ollaan aiemmin toimittu niin, että sairaalakassissani on valmiina omat tavarani ja vauvan vaatteita. Isi tuo sitten kotiin hakiessaan turvakaukalon jonne olen laittanut valmiiksi vauvan ulkokamppeet ja kaukalopussin. Olen tykännyt jo osastolla pukea vauvan omiin vaatteisiin koska vauvani ovat olleet melko siroja niin osaston vaatteet roikkuvat yllä.

En saa osastolla nukuttua, joten jos minulla ja vauvalla on kaikki hyvin niin kotiudumme melko pian. Korvatulpat auttaisivat mutta haluan olla varma, että herään vauvani kitinöihin. Kuopuksesta olin sairaalalla 12h syntymästä, esikoisesta 2vrk. Keskimmäinen oli tehohoidossa ja asia erikseen. Vaikeaa on ennakoida mutta mies tuo sitten perästä kotoa tarvitsemiani juttuja, jos osastoaika venyy. Mieheni on tosin toivonut, että pakkaisin kaiken itse valmiiksi, jottei hänen tarvitse pähkäillä, että mikä purnukka tai mikä body!

Melko vähällä roinalla ajateltiin kuitenkin pärjätä, tulevathan jotkut synnyttämään matkalaukunkin kanssa. Tässäpä minun sairaalakassin sisältöni:

-Puhelimen laturi

En ota tällä kertaa järkkäriä mukaan, nykyisellä kännykällä saa sen verran hyviä kuvia. Siksi tärkeää että puhelimessa on akkua h-hetken jälkeen ja saa ilmoitettua läheisille mikä vauvan tila on.

-Imetysliivit ja liivinsuojia

Hyvä olla jo osastolla mukana, jotta imetyksen alkutaival olisi helpompi. Itselläni maito nousee yleensä vasta jokusen päivän kuluttua kunnolla muttei ole mukavaa olla märissä paidoissa. Satsasin tällä kertaa mustiin ja valkoisiin Triumphin kaarituettomiin imetysliiveihin. Toisaalta olen varautunut aiempien kokemuksieni pohjalta myös muutamilla tavallisilla urheilutopeilla jotka toimivat oikein hyvin. Kaarituettomuus on imetysliiveissäni tärkeää koska tarvitsen liivit myös yön ajaksi, koska maitoa tulee jopa suihkuamalla. Makuasia haluaako käyttää kerttissuojia vai kestoja. Itselläni on molempia. Usein käytän kerttiksiä liikenteessä, ne ovat helppo heittää vaihdettaessa roskiin eikä tarvitse märkiä liivinsuojia kuljettaa laukussa jonne pahimmillaan unohtuvat homehtumaan. Toki kestot ekologisempia ja hengittävämpiä.

-Neuvolakortti

Synnärille mennessä kätilö saa nopeasti tietoonsa paljon asioita raskauden kulusta kurkkaamalla neuvolakorttia. Itse olen myös kirjannut korttiini muutamia toiveita synnytyksen liittyen kuten etten halua epiduraalia missään tilanteessa ja haluaisin tilanteen salliessa kokeilla synnytysjakkaraa.

-Lansinoh-nännivoide

Todella iso apu kun rinnanpäät kipeytyvät vauvan opetellessa oikeaa imuotetta ja muutenkin. Kannattaa vaikka rasvailla jo vähän etukäteenkin! Ei tarvitse pestä pois ennen imetystä. Loistava apu myös muihin pieniin ihorikkoihin ja tuubi on erittäin riittoisa! Tämä on kyllä yksi must have-tuote, jos imettää!

-Pompuloita ja hiusharja

Olisipa ärsyttävää synnyttää hiukset silmillä ja kuuma tulee muutenkin. Jos haluaa käyttää suihkua kivunlievitykseen niin ei kuitenkaan välttämättä ole mukavaa jatkaa synnytystä viileässä salissa märillä hiuksilla? Pompulat tuppaavat usein katoamaan, joten siksi varaudun useammalla.

-Pesuaineet ja rasvat yms.

Kookosrasvaa käytän ihorasvana koko kropalle ja hiusten latvoihin hoitoaineena. Tuo neliön muotoinen palikka pussissa on pesuaineeni. Jos ei ole itselle väliä mitä käyttää niin sairaalalla on yleensä valmiina ainakin suihkugeeli. Sairaalalla on myös esim. Aqualan-rasvaa. Siteitä en ota koska sairaalalla on kyllä. Varsinkin ensisynnyttäjillä vuoto voi olla niin reilua että yösidekin menee hetkessä. Sairaalalla on sellaisia tosi isoja mutta vuototurvallisia! Deodorantti!

-Hammasharja ja -tahna.

Sairaalaltakin löytyy mutta kivempi se oma on!

-Pientä purtavaa synnytykseen isälle/itselle

Myslipatukat, suolapähkinät, smoothiepussit, hedelmät… Samarin-pussi!

Isä voi yleensä säilyttää ruokaa itselleen osaston jääkaapissa tai käydä syömässä sairaalalla. Kahvia voi myös keitellä ja tuoda synnytyssaliin. Joskus tilanne on niin hektinen tai äiti ei halua olla hetkeäkään ilman isää jolloin on hyvä varata isällekin sairaalakassiin pientä syötävää.

Äiti  saa sairaalalla ohjeet syömiseen liittyen. Joskus jos on riski päätyä sektioon, syöminen saatetaan kieltää. Muuten on kyllä hyvä saada energiaa synnytykseen ja esimerkiksi alkuvaiheessa avautumista voinnin mukaan syödä ihan kunnon ateriakin. Kuvasta puuttuu vesipullo (helpompi kuin muki jos supistelee kovasti) ja Samarin. Tuo Samarin liittyy siihen, että natriumbikarbonaatti auttaa väsynyttä kohtulihasta jaksamaan eli toisin sanoen pitämään supistuksia yllä. Voi myös sekoittaa smoothieen tai mehuun 0,5tl ruokasoodaa niin ajaa saman asian. Mehua tarjotaan salissa.

-Osasto- ja kotiutumisvaatteet itselle ja vauvalle

Itselle pari imetystoppia tai tavallista toppia sekä neuletakki. Sairaalan sukat eivät pysy jalassa, joten omia sukkia varaan myös.Villasukat eivät ole pahitteeksi koska lattiat ovat vetoisia. Sairaalalla käytän sairaalan mukavia löysiä pöksyjä koska vuoto saattaa olla runsasta. vauvalle muutama asukokonaisuus koossa 52cm ja 56cm. Nyt näyttää, että meille tulee isompi vauva kuin aiemmat. Aiemmin ovat hukkuneet noihin 52cm vaatteisiinkin. Toukkapussi on mielestäni erittäin kätevä kun vauva on kuitenkin pääsääntöisesti ihokontaktissa nostattamassa maitoa ja lämmönsäätelyn vuoksi niin siitä on aina helppo ottaa ettei ole isoa pukemis- ja riisumisruljanssia.

-Tutti ja tuttinauha

Jos haluaa käyttää. Pääsääntöisesti suositellaan, että ensimmäiset 2 viikkoa oltaisiin ilman, jotta imuote saadaan varmasti oikeaksi ja kaikki imemisentarve kohdistetaan tissiin eikä tuttiin. Itse olen kyllä täysimetyksellä olleilla lapsillani käyttänyt myös tuttia alusta saakka mutta toki se voi joillain vaikuttaa, joten en voi suositella. Sinällään tutia suositellaan yhtenä mahdollisena keinona ehkäisemään kätkytkuolemia.

Tuttinauha on hyvä koska pudotessaan tutti ei päädy lattialle saakka.

IMG_20180215_101038.jpg

IMG_20180207_125023.jpg

IMG_20180207_152817.jpg