Meillä oli Keski-Suomen keskussairaalassa kontrollikäynti perjantaina. Olin asian suhteen huoleton koska vauva on syönyt niin hyvin tissillä ja kaikki muutenkin mennyt oikein mukavasti.

Yllätys olikin melkoinen kun paino ei ollut lähtenyt nousuun, päinvastoin!


Olin huolesta sekaisin kun lääkäri kertoi painon, 2360g. Syntymäpaino oli 2635g ja 1vrk:n iässä kotiutuessamme 2564g. On normaalia että paino aluksi laskee mutta nyt se olisi pitänyt olla jo nousussa. Ensimmäisenä tuli mieleeni että olinko tosiaan vain luullut että vauva saa hyvin maitoa tissillä? Olinko tulkinnut väärin? Nopeasti kuitenkin ymmärsin ettei siitä nyt ollut kyse koska maitoa oli noussut runsaasti ja pissoja sekä kakkoja tullut myös paljon päivän mittaan. Teimme varulta myös imetyspunnituksen eli vauva punnittiin ennen ja jälkeen imetyksen, tulos oli oikein hyvä eli kyllä hän maitoa hyvin sai.


Lääkäri oli sitä mieltä että koska vauva oli kooltaan niin pieni, meni hänellä enemmän energiaa kaikkeen esimerkiksi lämmön ylläpitämiseen. Rasvaa hänellä ei ikänsä puolesta vielä ole nimeksikään. Painon lähteminen nousuun siis vaan todennäköisesti vie hetken kauemmin kuin isompi kokoisilla vauvoilla. Saimme myös neuvon pukea vielä lämpimämmin päälle vaikka olimme nytkin siihen erityishuomiota kiinnittäneet. Jätkällä on siis aina sukkikset, housut, villasukat, body, paita, pipo sekä lämpöiset tumput ja ympärillä huopa. Yöllä vielä peittokin. Välillä ollaan iho ihoa vasten. Voi pientä rakasta. Takka porottaa lämpöä ja muut pyyhkivät hikeä. Voin kertoa että tovi menee vaipan vaihdossa noiden vaatteiden kanssa ja voi kamalaa miten niitä vaatteita meneekään..pakko hommata lisää ihan pikkuruisia vaatteita, 52cm ovat reiluja mutta menettelevät. Myydäänköhän jossain niitä villaisia toukkapusseja? Jos joku tietää tai osaa neuloa sellaisen niin saa ilmoittautua! Meillä on yksi Ellin pussi mutta se on vähän liian pieni.


Sovimme että käymme seuraavana aamuna painokontrollissa (tänään). Jos paino ei olisi noussut niin ohje kuului että suorinta tietä lasteosastolle. Jännitin hirveästi punnitusta ja stressasin vaatteista, tissittelystä.. Kelloa pitää katsoa kokoajan, milloin on viimeksi syönyt, maksimissaan kolme tuntia saa olla taukoa 24/7. Vauva syö kyllä tiuhemminkin mutta täytyy myös herätellä syömään. Se on toki vähän kurjaa mutta tarpeellista ja välttämätöntä. Lupasin pojulle että hänestä kasvaa vielä iso mies, tehdään parhaamme. Olin todella huojentunut kun vaaka näytti hiukan isompaa lukemaa kuin eilen! Mahtavaa! Jospa tämä oli vain säikäytys ja paino alkaa nyt nousta? Menemme taas huomenna painokontrolliin.


Kontrollikäynnillä lääkäri mainitsi että vauva kääntää herkästi jalkansa sisäkiertoon. Olimme Eetun kanssa huomioineet saman, kotiuttamislääkäri ei asiasta maininnut sanallakaan. Ajattelin että kuvittelin asian koska Ellillä oli kampurajalka. Paikalla kävi kirurgi jonka mukaan jalat olivat täysin normaalit. Vauva oli vain todennäköisesti viettänyt pidemmän aikaa samassa asennossa kohdussa ja hänestä tuntui siksi mukavalta vetää jalkansa tuohon tuttuun asentoon. Jalat kuitenkin vauva saa myös suoriksi niin halutessaan eikä jaloissa tuntunut kireyttä sisäkiertoon. Menemme kuitenkin ensi maanantaina varulta lastenosastolle kontrolloimaan tilanteen jotta asiaa ei tarvitse enää miettiä. Jos kireyttä olisikin yht`äkkiä ilmestynyt, laitettaisiin jalkoihin kipsit muutamaksi kuukaudeksi jotta jalat pysyvät suorassa sisäkierron sijaan. Mielestäni vauva pitää jo nyt enempi jalkojaan suorassa kuin eilen joten taidettiin vain säikähtää tämänkin asian suhteen. Tuolloin maanantaina jalkakontrollin yhteydessä kontrolloidaan myös paino sekä minun omasta toiveestani bilirubiiniarvot jotka olivat lähellä ylärajaa kontrollissa. Lääkärin mukaan kontrollin tarvetta ei sinänsä olisi koska arvot olivat rajojen sisäpuolella ja vauva ei ole kokoaikaa unelias, syö/pissaa/kakkaa hyvin eikä ole tullut keltaisemmaksi kuin kontrollissa. Toiveestani kontrollilabra kuitenkin otetaan. Tänään irtosi napatynkä.


Tiistaina tulee neuvolan terveydenhoitaja kotikäynnille jolloin saamme taas painon kontrolloitua. Keskiviikkona olisi edessä jätkänpätkän valokuvaus meillä kotona. Jos teidän vauvoistanne on otettu vastasyntyneen kuvia ja haluatte niitä jakaa niin olisi ihana niitä nähdä ja saada mahdollisia ideoita! Meidän kuvamme tulee ottamaan Mikko Suutala, sama kuvaaja joka on ottanut Liljan 1v-kuvat, minun odotus-/perhekuvat Ellin raskaudessa sekä Ellin kuvat syntymän jälkeen.


Toivotaan että paino on nyt tosiaan kääntynyt nousuun ja pian sitä ei enää tarvitsisi murehtia lainkaan. Huomenna ajattelimme painaa käden-ja jalankuvia koko perheen voimin. Ajattelin että saisikohan niistä tehtyä jonkin yhteisen taideteoksen...muiston. Elliltäkin on jalanjälki tallessa kartongilla, jospa senkin saisi mukaan jonkinlaiseen kollaasiin?


Olen nauttinut tästä pienestä rakkaasta lahjastamme joka sekunti. Välillä vain itken, onnesta, helpotuksesta. Tänään kun halasin Liljaa niin alkoi itkettää hurjasti, raasu taisi olla vähän ihmeissään hetken. Olen vain niin onnellinen siitä miten paljon minulle on elämässä annettu. Mulla on maailman ihanin mies, aivan täydellinen mulle. Vaikka ois takana millainen päivä tahansa niin muistetaan kertoa kuinka tärkeä toinen on. Ollaan yhdessä tässä kaikessa. Helpompaakin ois voinut tiellämme olla mutta ehkä me ei oltaisi näin vahvoja ilman tätä kaikkea? Ihanat lapset: pieni hauska neiti-näpsäkkä ja hurmurimies. Ikuisesti ihana Elli-Enkeli.


Jätkänpätkä 5vrk

IMG_8234.jpg


Vauvanpesässä ps. kiitti mummi!


IMG_8255.jpg