RAAKARAVINTO
Olen innostunut kovasti raakaruoasta, lähinnä sen terveysvaikutuksista. En todellakaan ole mikään guru aiheen tiimoilta mutta voisin kertoa sen mitä tiedän ja varmaan jatkossakin aiheen tiimoilta tulee postauksia. Voin myös laitella reseptejä joita olen tehnyt jos on kiinnostusta?
Raakaravinnon kokkaaminen on usein melko nopeaa koska ruokaa ei kuumenneta. Toki juuresten, hedelmien yms. kuoriminen ja pilkkominen vievät aikaa mutta sen voi tehdä usein vaikka edeltävänä iltana valmiiksi jos on enempi silloin aikaa kuin juuri esimerkiksi lounasaikaan. Myös itujen, papujen yms. liottaminen, idättäminen jne. ovat toki ”aikaa vieviä hommia” mutta eipä sitä purkkia tarvitse yön yli vieressä tuijottaa. Eivätkä kaikki ruoat vaadikkaan moisia työvaiheita.
Raakaravinto on pitkään kiinnostanut minua ja varsinkin nyt tämän kuntoilun aloitettuani olen haalinut käyttööni joitain reseptejä, esim smoothie-ohjeita.
Erääksi perjantai-illaksi menin raakaravinnon kurssille ja se jatkui vielä seuraavana päivänä. Kurssi oli todella mielenkiintoinen ja opin paljon uutta terveellisestä ruokavaliosta. Sain paljon tietoa mutta myös sysäyksen eteenpäin terveelliseen ruokavalioon. Kurssin piti eräs paikkakuntalainen nainen, Marie-Loise Salminen. Oikein sympaattinen nainen joka haluaa eläkepäivinään levittää raakaruoan voimaannuttavaa sanomaa. Tutustuin Marie-Luiseen käydessäni hänen reikituvallaan reikihoidossa ja intialaisessa päähieronnassa.
Lähtökohtana raakaravinnossa on ettei mitään kuumenneta yli 47 asteen koska kuumentamattomassa ravinnossa vitamiinit eivät tuhoudu ja tyydyttymättömät rasvat pysyvät muuttumattomina. Ruoka valmistetaan esimerkiksi soseuttamalla, uunissa kuivaamalla tai vesihauteessa. Myös jääkaappia ja pakkasta käytetään, se tosin syö hiukan ravintoaineita muttei siinä määrin missä kuumentaminen.
Puhuimme Marie-Luisen kanssa siitä miten tämän päivän teollisesti tuotettu ruokavalio ja kasvava eläinperäisten raaka-aineiden käyttö saattaa olla osasyynä moniin nykyisiin terveysongelmiin, kuten osteoporoosiin, nivelvaivoihin, munuaiskiviin,reumaan ja jopa syöpiin. Oma pieni ajatuksenikin lensi ilmoille että voisiko ruokavalion muutoksella olla osuutta asiaan kun olin 13 vuotta ovolaktovegetaristi (käytin siis kananmunaa ja maitotuotteita mutten punaista lihaa, kalaa enkä kanaa) ja kun sen lopetin niin oitis sen jälkeen minulle puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta sekä laktoosi-intoleranssi. Sattumaa vai ei, ken tietää. Jos kysyn asiaa lääkäriltä niin uskon hänen sanovan että asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään mutta itse olen alkanut kallistua sille kannalle että voi hyvinkin olla osansa pelissä.
Raakaravinnossa käytetään paljon ituja,versoja, leviä, siemeniä, papuja, linssejä, vihreälehtisiä vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja marjoja. Opin käyttämään hiivahiutaleita, agavesiirappia sokerin sijaan (kotona käytän nykyään steviaa), tekemään hedelmä- ja vihersmoothieita, mysliä, yksinkertaisia mutta maukkaita keittoja, salaatteja,pähkinäjuustoa, mantelimaitoa jota voi käyttää lehmänmaidon sijaan, cashew-kermaa, leipää siemenistä, levitteitä leivälle, kastiketta, erilaisia herkkuja kuten hedelmärullia, taatelipalloja, raakasuklaata ja raakasuklaakakun.
Haluatteko ohjeita?
NamNamNamNamNam
Superfoodia....
Usein resepteissä vilahtelivat superfoodit. Superruoat ovat yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja tai luonnosta kerättyjä ruokia. Superfoodit ovat yleensä hyvin tunnettuja jo pitkälle historiaa taaksepäin selatessa. Superfoodeja joita raakaruokaohjeissa usein näkyy ovat goji-marjat jotka ovatkin jokapäiväisessä käytössäni sekä esimerkiksi maca, raakakaakao, chia-siemenet, kelp-levä ja monet pähkinät.
Rakastuttuani raakasuklaaseen maitosuklaa maistuu pelkästään sokerille, ei hyvältä siis! Suomalaisia superfoodeja ovat mm. mustikka, tyrni, puolukka ja nokkonen (ei polttele jos laittaa esim blenderiin jolloin ei siis tarvitse kuumentaa!) pakurikääpä (parempaa teetä saa etsiä, hyvä myös kahvin korvikkeena, ei tosin ole raakaruokaa koska kuumennetaan) Myös muutamasta tutusta aineesta syntyy loistavaa raakaruokaa.
esim. punajuurikeitto:
2 paloiteltua punajuurta
2 paloiteltua omenaa
1rkl sitruunamehua
1 avokado
Soseutetaan keskenään tehosekoittimessa ja syödään!
Rikastimme joitain ruokia kuivatuilla merilevillä ja hiivahiutaleilla. Suolana käytimme merisuolaa. Omaa yrttisuolaa saa helposti lisäämällä tuon suolan sekaan vaikkapa jotain kuivattua villiyrttiä! Kokeile vaikkapa minttua ja nokkosta yhdessä? Raakaravinnossa käytetään kylmäpuristettuja öljyjä, kuten kookos-, pellavansiemen-, hamppu-, oliivi- ja avokadoöljyä. Jos puhutaan elävästä ravinnosta niin silloin nämä eivät tule kyseeseen, usein nämä kaksi suuntausta sekoitetaan keskenään mutta tämä ero niissä on.
Myös ruoan kuivaamiseen tarkoitettu kuivuri tuli tutuksi, teimme sillä esimerkiksi hedelmärullia. Kotona saman ajaa esimerkiksi uuni. Osa ruokia valmistui pienessä hetkessä omissa käsissämme, suurin osa pyöräytettiin tehosekoittimessa.
Kiva kirja raakaruoasta: Erica Palmcrantz Aziz; Raw Food, Kevyempään elämään kolmessa viikossa (kuinka saat uutta energiaa raakaravinnon avulla, 1,3,7 ja 21 päivän mittaiset raakaruokakuurit valmiine ateriakokonaisuuksineen ja ruokaohjeineen. Ohjeet auttavat myös painonhallinnassa)
Jos sinä olet kiinnostunut raakaravinnosta (myös intialainen päähieronta&reikihoito) ja asuskelet Äänekosken tienoilla niin tässä yhteystiedot joita voin suositella:
Marie-Luise Salminen :
reikitupa.fi
Käyntiosoite sovitulla ajalla:
Kotakennääntie 8 as 17
44100 Äänekoski
Sähköposti: [email protected]
Puhelin: 040 7337 553
Nappasin kuvan ostoskärrystäni yks päivä, näyttää aika hyvälle!? Muovin määrä tosin pistää silmään, oiskohan siinä seuraava kehityskohde... kangaskasseja on mutta unohtuvat usein kotiin. Hedelmille pitäis olla monta kestopussia, onko teillä niin?
Avokado-vihersmoothie (gluteeniton, laktoositon, maidoton, vegaaninen, raakaruokaa!) :
Kaipasin taannoin vaihtelua aamu- ja iltapaloihin sekä välipaloihin.. puurot ja leivät tulivat korvista joten ajattelin kokeilla tehdä vihersmoothien. Tämän ohjeen valitsin koska se oli helppo ja tästä määrästä saan noin 3 annosta ja ostamisistani raaka-aineista teen saman satsin toistamiseen.
Halusin myös ohjeen jossa on avokadoa koska en ollut oikein osannut sitä ottaa ruokavaliooni vaikka olen kyseiseen raaka-aineeseen törmännyt usein ravitsemusvinkeissä. Nyt avokado on jokaviikkoista ruokaani.
Myös inkiväärin terveysvaikutuksista olen usein lukenut ja jonkin verran sitä käyttänytkin joten oli kiva huomata että sitä voi laittaa tällaiseen smoothieen!
Huomaathan ettei inkivääriä suositella nykyään lainkaan raskaanaoleville vaikka sitä joskus onkin suositeltu jopa raskauspahoinvointiin.
Vinkkejä/ ajatuksia:
Halkaise avokado pitkittäissuunnassa, poista sisällä oleva kivi. Avokado on helppo kuoria ”kaivertamalla” se lusikalla kuoren reunaa pitkin.
Maku oli hyvä, inkivääriä kannattaa laittaa ekan kerran aika varovaisesti koska maku on voimakas. Sitruuna toi ihanaa kirpakkuutta! Piti yllättävän kauan nälkää.
Laita ylijäänyt puolikas sitruuna puolikkaan ylijääneen avokadon kanssa samaan pussiin niin avokado ei tummu,voit myös hieroa sitruunaa vähän avokadoon. (Voit käyttää ne myöhemmin).
Pirtsakka ja keväinen, kannattaa kokeilla!
Raaka-aineet:
3 kourallista jotain vihreää salaattia(itse ostin 200g pussin lehtikaalia josta käytin satsiin puolet)
2 pientä päärynää
½ kurkku
pieni pala inkivääriä
1 omena
½ sitruunan mehu
½ avokado
jäitä
vettä halutessasi
Valmistus:
Kuori ja paloittele inkivääri, omena sekä päärynät.
Pilko kurkku ja kuorittu avokado. Revi huuhdeltua salaattia pienemmäksi.
Soseuta kaikki ainekset, lukuunottamatta jäitä.
Lisää jäät ja sekoita tasaiseksi. Voit lisätä kylmää vettä halutessasi, itse en lisännyt.
Tietoa avokadosta:
Avokadossa on lähes kahtakymmentä erilaista vitamiinia ja mineraalia. Avokadoissa on 60 prosenttia enemmän kaliumia kuin banaaneissa. Niissä on myös paljon B-, E- ja K-vitamiineja.
Avokadon sisältämä tyydyttymätön rasva hidastaa vatsalaukun tyhjenemistä ja pitää sinut pidempään kylläisenä. Yhdessä avokadossa on noin 22 grammaa rasvaa.
Avokadon lisääminen ruokaan voi auttaa kehoa hyödyntämään muiden terveellisten ruokien antioksidantit paremmin.
HUOM! Avokadoa ei tulisi antaa syötäväksi eläimille, sillä se sisältää persiiniä joka on vaarallista tai jopa tappavaa monille eläimille. Jos sinä olet kiinnostunut raakaravinnosta (myös intialainen päähieronta&reikihoito) ja asuskelet Äänekosken tienoilla niin tässä yhteystiedot joita voin suositella:
Tietoa inkivääristä:
Voimakas maku, muutaman sentin pala esim. raastettuna riittää maustamaan isonkin määrän ruokaa.
Tuoretta inkivääriä voi käyttää lähes mihin tahansa mutta erityisen hyvin se sopii mm. itämaisiin kasvis-, kala- ja liharuokiin. Inkivääri sopii myös erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Lisäksi tuoretta inkivääriä voi käyttää juomien mausteena ja marinadeissa.
Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan!
Inkivääri edesauttaa ruoansulatusta. Sitä käytetään myös erilaisten vatsavaivojen hoitoon sekä estämään pahoinvointia ja flunssan oireita.
VILLIYRTIT
Kävin muutama ilta sitten myös villiyrtti-illassa jossa pääsin tutustumaan villiyrttien maailmaan. (Eri vetäjät kuin raakaravintokurssilla)
Mitä yrttejä voisin hyödyntää luonnosta, jopa omasta pihastani omaan ruokavaliooni ja kuinka?
Villiyrttien/luonnonyrttien käyttö on täysin ilmaista ja todella terveellistä ja rikastaa monia ruokia. Salaatit ja yrtit ovat suhteellisen hintavia kaupassa joten miksi en hakisi niitä ilmaiseksi luonnosta, tuolloin myös tiedän että niissä ei ole mitään ylimääräisiä kemikaaleja ja ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Jo sillä että opettelee muutaman villiyrtin käytön per vuosi pääsee hyvin kiinni asiaan. Tosin kun sitä ainakin itse johonkin innostuu niin ei malta jäädä vain siihen muutamaan uuteen juttuun vaan haalii mielellään oppia lisää...!
Jokaiselle tuttuja villiyrttejä ovat mm. oman pihan rikkaruohot kuten voikukka, apilat, siankärsämö, ratamo ja nokkonen! Oletko koskaan kuullut herkuista nimeltä koivu, kuusi tai kanerva? Talteen vaan!
YRTTIEN KUIVAAMINEN
Syksyn ja talven varalle on hyvä kuivata yrttejä.
Kuivaaminen tapahtuu helpoiten huoneenlämmössä ja aina alle 35 asteessa. Kuivaa eri yrttilajit erillään jottei maku siirry vahvasta miedompaan. Hyvä keino on laittaa yrtit nipuissa johonkin ilmavasti roikkumaan. Toki on olemassa hyötykasvikuivureita joilla homma hoituu kätevästi. Laita kuivuriin vahvimman makuiset yrtit alas jotta niiden maku ei siirry miedompiin yrtteihin.
Kuivaa yrtit tarpeeksi kuiviksi jolloin ne murenevät hyvin käsissä. Kun purkitat yrtit niin älä hienonna ihan jauhoksi, tee se vasta ruokaan laittaessasi jolloin aromit pääsevät parhaiten esiin. Säilytä yrtit valolta suojassa ja kerää ensi keväänä/kesänä uudet yrtit, säilytä siis enintään vuosi. Käyttämättömiä yrttejä ei kuitenkaan kannata heittää hukkaan vaan voit käyttää ne vaikkapa jalkakylvyssä saunan päätteeksi?
Kuivattuja yrttejä voit käyttää esimerkiksi viherjauheeseen, yrttijuomaan, yrttisuolana suolan kanssa tai sellaisenaan vaikkapa keittoihin. Kokeile omia yhdistelmiä!
Nokkonen on kevään ensimmäisiä villiyrttejä ja sitä on paras kerätä ennen kukintaa. Kerää nuoria versoja (10-15cm mittaisia), vanhemmista latvukset. Latvukset kasvavat uudestaan joten saat samasta nokkosesta monta kertaa syötävää!
Tuoretta nokkosta voit käyttää niin että heität sen blenderiin jolloin se ei polttele vaikka vihersmoothien seassa kun on jauhettu ihan pieneksi. Toki maista ensin itse ennen kuin tarjoat kesävieraille ;) Heh. Huomaa tosiaan että nokkonen on melko herkästi allergisoiva.
Tuoreen nokkosen voit myös ryöpätä eli keitä sitä n.30 sekuntia. Tällöin ei kuitenkaan enää puhuta raaka-ruoasta. Ryöpättyä nokkosta voit myös pakastaa esimerkiksi jääpalamuotteihin joista saat tarpeeseesi hyviä annoksia.
Nokkosta voit kuivata myös varsineen ja riipiä lehdet irti kuivana. Nokkosesta voit valmistaa esimerkiksi nokkoskeksejä, nokkoskeittoa, nokkossipsejä (pannulla öljyssä, päälle suolaa) piirakkaa, kastikkeita, muhennoksia, kasvislisukkeita tai laita lisukkeeksi sämpylöihin, lettuihin tai pannukakkuun! Nokkosta voit laittaa esimerkiksi kaikkeen mihin laittaisit pinaattia. Nokkosessa vaan on paljon enemmän kaliumia, fosforia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
Nokkosen siemeniä voit ripotella mihin vaan, ne kuivuvat vaikkapa pöydällä käden käänteessä. Kokeile vaikka puuroon, viiliin tai myslin joukkoon.
Hyvä kirja villiyrteistä: Raija Kivimetsä/Jouko Kivimetsä; Hulluna Hortaan (peruslajit, reseptejä)
Voikukkaa käytetään pakastettuna, tuoreena sekä kuivattuna.
Kukkaosaa (keltaiset osat, nyppäise vihreä kanta kukan alta pois) voit käyttää salaateissa tai tehdä siitä vaikkapa simaa! Miksipä et laittaisi voikukkaa muffinssitaikinaan?
Vihreitä nuppuja voit laittaa myös salaattiin. Vihreitä lehtiä käytetään salaateissa, muhennoksissa, munakkaissa ja vaikkapa yrttisilpun joukossa. Lehdistä sileäraunaisimmat ovat mimedoimman makuisia. Lehdet voit myös kuulottaa öljyssä tai kiehauttaa.
Voikukka ei sovi matala verenpaineisille, nopeuttaa ruoansulatusta ja vilkastaa virtsan eristystä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.