Halusin ihan mielenkiinnosta laittaa vähän ylös mitä meillä syödään viikon aikana. Kaikki ruoat ovat tavallisen sekasyöjäperheen perus kotiruokaa. Löytyisikö tästä teidänkin perheenne viikon ruokiin uusia helppoja ohjeita? Osa on tosi nopeita, osassa on eineksiäkin, osa vaatii vähän pidemmän valmistelun.

Meillä on kaksi pientä lasta ja kaikki olemme pääsääntöisesti syöneet samaa ruokaa. Suurin osa viikon ruoista oli gluteenittomia ja munattomia ja ne ovat aina laktoosittomia. Koitan vinkata myös mahdollisesta ovolakto- tai vegeversiosta. Voisiko jonkin proteiinin vaihtaa siihen uuteen trendiprotskuun härkikseen, mifuun tai nyhtökauraan? Vinkkejä näistä!

Tämä ei siis todellakaan ole mikään ravintovalmentajan taidonnäyte, ei sinne päinkään, vaan tavallisen kotiäidin tavallista sapuskaa. Lisäkesalaatteja en erikseen kirjaa.

Listaan vaan vuorokauden kaksi pääruokaa ja toki jos edelliseltä päivältä on jäänyt ruokaa, niin vähintään osa perhettä syö ensin sen pois eikä heitetä uuden tieltä roskiin. (Tai hyödynnetään seuraavassa ruoassa). Koitan laittaa ohjeet melko tarkkaan, jotta jokainen onnistuu!

Mukaan muutama välipala/iltapala.

Maanantai:

Lounas: Nakkikastike, perunat, keitetty porkkana: (Glut./lakt., munaton, maidoton, vegeversio)

  • n.3-4 isoa porkkanaa
  • pottuja pari per syöjä
  • pieni nakkipaketti n.15kpl, vegeversiossa soijanakkeja (esim Hälsans kök)
  • pienehkö keltasipuli
  • 2-3 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 rkl voita tai muuta rasvaa
  • Puolikas liha- tai kasvisliemikuutio (huomioi gluteeniton tarvittaessa)
  • 1tl paprikajauhetta
  • ½  tl mustapippuria
  • vettä
  • (suolaa halutessa)
  • (ketsuppia, tomaattipyrettä, soijaa, sinappia, fondia tms. mitä haluaa käyttää maustamiseen. Minä töräytän aina vain reilusti ketsuppia.)

 

Pese perunat huolellisesti. Vesi kattilaan, kun kiehuu (poreilee) niin potut kuorineen joukkoon. Vettä sen verran että potut peittyvät. Kuori lähtee helpoiten keitetystä perunasta, toki voi halutessaan kuoria valmiiksikin.  Itse kuorin porkkanat valmiiksi ja viipaloin lapsille hyviksi suupaloiksi. Pienempään kattilaan kiehuvaan veteen myös. Määrät riippuvat syöjäporukan koosta.  Kypsyyden voit tarkistaa tökkäämällä perunaan haarukan ja jos se uppoaa hyvin eikä jää kiinni, on peruna kypsä. Itse katson myös perunan kuoria, jos ne alkavat halkeilla ja irtoilla, on viimeistään aika nostaa perunat liedeltä ja kaataa vesi pois. Perunan koosta riippuen 15-20min.

Pilko nakit ja paista kevyesti pannulla voissa. Kippaa joukkoon sipulisilppu ja kuullota. Siirrä syrjään pannulta.

Laske vähän lieden lämpötilaa ja sekoita sitten pannulla rasva ja jauhot.  Ruskista kevyesti, älä polta. Lisää vettä hiljalleen, sekoita hyvin. Itse käytän tässä aina vispilää apuna jotta saan sileän pohjan kastikkeelle. . Anna poreilla kevyesti muutama minuutti, jotta jauhot turpoavat. Lisää mausteet. Itse töräytän tässä vaiheessa paprikan ja mustapippurin lisäksi joukkoon ketsuppia. Joskus olen laittanut pari ruokalusikallista tomaattipyrettä tai lorauttanut soijaa. Hyvä valmisfondi toimii!

Kun kastikkeella on omaan makuusi sopiva koostumus, lisää nakki-sipulisekoitus joukkoon ja sekoita.

Tarjoa perunoiden ja porkkanaviipaleiden kanssa.

IMG_0349.jpg

 

Päivällinen: Koskenlaskija-makaronilaatikko (Glut. /lakt., munaton, myös ovolakto-versio)

  • 1pss (tummaa) makaronia tai muuta pastaa (Vähän vajaakin pussi riittää, nou hätä!)
  • litra vettä
  • 2 liemikuutiota (huom. ettei ole gluteenia tarvittaessa)
  • 400g jauhelihaa (Huom. voit korvata esim. tummalla soijarouheella jota keität hetken ennen makaroniin sekoittamista, nyhtökauraan paistaen jauhelihan tapaan pannulla tai härkäpapuun sellaisenaan. Oletko jo kokeillut korvata lihan mifu-ruokarakekeella? Tässä ruoassa kannattaa kokeilla!)
  • keskikokoinen sipuli
  • 250g prk laktoositonta Koskenlaskijaa (voi valita cheddar, chili tai maustamaton. Itse teen yleensä maustamattomasta).
  • rasvaa vuoan voiteluun
  • (halutessa esim. pari valkosipulin kynttä, tomaattipyreetä, oreganoa)

 

Keitä makaroni ohjeen mukaan.

Kiehauta esim. vedenkeittimessä litra vettä ja sekoita sitten siihen 2 kpl lihaliemikuutioita. Kaada joukkoon Koskenlaskija-juusto ja anna sulaa sekoitellen.

Paista jauheliha pannulla. Jos käytän sika-nautaa, niin en koskaan lisää paistorasvaa erikseen. Lisää pannulle myös silputtu sipuli. Jos haluat käyttää mausteita, mausta jauheliha nyt.

Sekoita kypsä makaroni ja jauheliha-sipuliseos keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Kaada päälle juustoliemi.

Paista uunin keskitasolla 200-asteessa n.40min tai kun pinta on kauniin kellertävä.

*Lounasruoalla oli keitettyä porkkanaa, jos niitä jäi niin tarjoa makaronilaatikon kanssa. Porkkanapussin tuoreista porkkanoista voi myös tehdä raasteen joka sopii hyvin makaronilaatikon kanssa.

IMG_0343.jpg

 

Tiistai

Lounas: Hapanimelät wokkisuikaleet (Glut., lakt., munaton, maidoton)

  • 500g naudan paistisuikaleita (myös suikaloitu lehtipihvi käy)
  • ½ dl soijaa
  • ½ dl sweet chili-kastiketta
  • 1rkl viinietikkaa
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika (kyllä se vihreäkin käy!)
  • 200g tuoreita tai pakastettuja sokeriherneitä (jos ei löydy niin esim. normaalit herneet ok)
  • 8-10 minimaissia tuoreina, pakastettuina tai säilykkeinä
  • 2 rkl öljyä
  • 1tl suolaa        + Nuudelit!

 

Leikkaa lehtipihvi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita keskenään soija, chilikastike ja viinietikka. Lisää lihasuikaleet ja anna maustua noin tunti jääkaapissa.

Pese sillä välin paprikat ja suikaloi poistaen samalla siemenet. Poista sokeriherneistä kannat ja sulata ne, jos ovat pakasteesta. Suikaloi minimaissit.

Laita pannulle puolet öljystä ja paista kasviksia muutama minuutti. Lisää suola. Nosta toiselle lautaselle.

Ota loput öljystä ja paista siinä lihasuikaleita n.5min sekoitellen. Lisää kasvikset.

Tarjoa pakkauksen ohjeen mukaan keitettyjen nuudelien kanssa. Munanuudelit sopivat esimerkiksi oikein hyvin.

IMG_0348.jpg

 

Päivällinen: Kukkakaalimuusi, kermaviilidippi ja nuggetit (lakt. glut., munaton, vegeversio)

 

  • n.900g kukkakaali
  • ½ tl suolaa
  • 2rkl laktoositonta juustokermaa (esim. Pirkka 15%)
  • 1prk laktoositonta kermaviilia
  • ½ dl ruohosipulia silputtuna
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus mustapippuria
  • Nuggetteja esim. kana-kasvis- tai lohinuggetit (Jos ei halua syödä eineksiä niin tämän kanssa käy oikein hyvin esimerkiksi uunilohi tai itsetehnyt jauhelihapihvit.) Huomaa gluteenittomat versiot tarvittaessa.

Poista kukkakaalista lehdet. Paloittele kukinnot ja varsi reiluiksi paloiksi. Laita kattilaan ja laita sen verran vettä, että peittyvät. Lisää suola ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä n.15min tai kunnes kaali pehmenee.

Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella tai käsisurvimella. Lisää kerma ja tarvittaessa vähän suolaa.

Valmista dippi sekoittamalla kermaviili, ruohosipulisilppu, sokeri, suola ja mustapippuri keskenään. Paista nuggetit pannulla rasvassa tai pakkauksen ohjeen mukaan esimerkiksi uunissa.

 

*Muusin voi toki tehdä myös perunoista mutta mielestäni kukkakaali tuo kivaa vaihtelua ja ainakin meillä lapsetkin tykkäävät siitä kovasti.

526149599.jpg

 

 

 

 

 

Keskiviikko:

Lounas: Kasvissosekeitto  (Glut., lakt., maidoton, munaton, vege tai ovo-laktoversio)

  • 1,5l / n.750g erilaisia kasviksia esim. sipulia, perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, selleriä, palsternakkaa, kukkakaalia. (Käytän itse joskus myös valmista pakastesekoitusta.)
  • 1,5l vettä
  • öljyä
  • 2 liemikuutiota (huomaa ostaessasi, sisältääkö gluteenia! Voit valita kasvis-tai lihaliemikuution)
  • valko- ja mustapippuria, currya… (inkivääriä, jeeraa, mikä tuntuu itselle hyvältä?)
  • (koskenlaskijaa voi lisätä pienen paketin tai puolet paketista. Muru-pussi on myös kätevä tai se purkki. Me ei nyt laitettu, kun aiemmin oli jo koskenlaskija-ruoka. Voit pehmentää keittoa myös kookosmaidolla tai ruokakermalla)

 

Kuori ja pilko kasvikset suurin piirtein samankokoisiksi paloiksi. Laita öljy kattilaan ja kuumenna. Lisään mausteet öljyn sekaan ja sekoittele hetki. Mielestäni näin saa mausteista parhaiten maun esiin. Kuullota kasviksia hetki öljy-mausteseoksessa.

Lisää vesi sekä liemikuutiot ja keitä kasvikset kypsiksi. (Kokeile haarukalla)

Soseuta sauvasekoittimella, tehosekoittimella tai siivilän läpi. Tämän jälkeen voit halutessasi lisätä koskenlaskijaa, kermaa tms. ja vähän lämmittää lisää.

Ruokaisamman keiton saat lisäämällä kypsää lihaa, leipäkrutonkeja tai vaikkapa sieniä. Oletko kokeillut ripotella päälle härkäpapurouhetta?

Me söimme keittoa valmiiden graham-piirakoiden kanssa. Ihana ruoka pakkaspäivään!

IMG_0342.jpg

 

 Päivälliseksi maailman ihanin kaalilaatikko, ainakin 6 annosta: (Glut., lakt. munaton, maidoton, myös vinkki ovolakto- ja vegeversioon

  • 1dl ohrasuurimoita
  • 400g jauhelihaa
  • 1rkl voita
  • 1rkl rypsiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1kg keräkaalia
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl siirappia
  • 2 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 dl lihalientä

Pinnalle:

  • 2 rkl voita ja ½ dl korppujauhoja

 

Kypsennä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Ruskista jauheliha kunnolla voin ja öljyn seoksessa. Lisää suola ja mustapippuri.

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota yhdessä isossa kattilassa, kunnes ovat hiukan pehmeitä. Itse teen tämän parissa eri osassa. (n.10 min per erä)

IMG_20161021_092019.jpg

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja sekoita kaalin joukkoon jauheliha, ohra, siirappi, meirami ja suola.

Kaada seos isoon voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle lihaliemi jonka olen tehnyt liemikuutiopaketista löytyvän ohjeen mukaan.

Laita pinnalle muutamia voinokareita ja (gluteenitonta) korppujauhoja.

Tökkää vuoka uunin alatasolle ja anna hautua rauhassa ainakin pari tuntia. Voit peittää vuoan foliolla tai laskea uunin lämpötilaa, jos pinta alkaa tummua liikaa. Pinta saa olla rapsakka.

Tarjoile puolukoiden kanssa!

*Vaihtelun vuoksi kaalilaatikkoon voit:

- suikaloida punakaalia

- jättää jauhelihan pois ja käyttää lihaliemen sijaan kermaa tai kasvislientä

- laatikon kypsyessä voit pilkkoa päälle halloumia ja lisätä kypsän laatikon päälle

- vaihda kaali valutettuun hapankaaliin. Mausta smetanalla, tomaattipyreellä, valkosipulilla

- vaihda kaali kiinankaaliin ja keitä ohran sijaan riisiä. Mausta kaali haudutusvaiheessa raastetulla tuoreella inkiväärillä ja soijakastikkeella

IMG_20161021_113930.jpg

 

IMG_20161021_115452.jpg

Torstai:

Lounas: Cannelonit jauhelihatäytteellä (munaton)

  • 250g valmiita canneloneja
  • 1-2rkl rasvaa
  • 500g paistijauhelihaa
  • n.200g sipulia (käytin itse pakastesipulipussin, kun sattui olemaan)
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1pss (200g) pakastekasvissekoitusta esim.tomaattisalsa
  • 3 dl vettä
  • 1 liemikuutio
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl makeaa, mietoa chilikastiketta
  • 1dl juustoraastetta (esim. Valio Polar 15%)

 

Päälle:

  • 1prk (2,5 dl) maustettua ruokakermaa esim. 3 juustoa tai 3 sipulia
  • 400g tomaattimurskaa
  • 2 dl (100g) juustoraastetta (esim. Polar)

Ruskista jauheliha rasvassa pannulla. lisää sipuli ja hienonnetut v.sipulin kynnet. Kuumenna sekoittaen. Lisää kasvissekoitus, vesi ja liemikuutio. Anna kiehua hetki ja mausta sitten.

Nosta levyltä ja anna jäähtyä. Lisää juustoraaste.

Täytä canneloniputket ja lado suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Kaada päälle ohjeen mukainen tomaattimurska-kermaseos. Ripottele juustoraaste päälle.

Paista uunin alatasolla 225 asteessa n.25min tai kunnes kypsä. Jos tummuu liikaa niin peitä foliolla.

*Cannelonit on helppo täyttää tekemällä ns.pursotin esimerkiksi leivinpaperista teippaamalla. Itse täytin teelusikalla pitäen toista päätä vuoan pohjaa vasten ja oli aika haastavaa.

Cannelonien täytteissä voi käyttää mielikuvitusta. Helppoja kasvis-ja kalatäytteitä on mukava vaihdella.

IMG_20161109_201328.jpg

IMG_20161109_201514.jpg

 

Päivällisellä lohikiusaus: (Glut., munaton, myös liha-ja ovolaktoversio)

  • Peruna-sipulisekoitus n.700g (pakaste)
  • 2dl kuohukermaa
  • 2,5dl maustettu kerma esim. Valion sitruuna-pippuri tai 3 yrttiä
  • n.500g kirjolohifilettä kuutioina
  • ripaus mustapippuria
  • rasvaa vuoan voiteluun

Kaada perunat voideltuun vuokaan ja lado kalat päälle tasaisesti. Voit myös sekoittaa keskenään.

Kaada päälle tasaisesti kermat ja ripottele mustapippuria maun mukaan pinnalle.

200 asteessa n.45min.

*Voit skipata maustetutun kerman ja käyttää esimerkiksi tuoretta tilliä.

Lihaversion saat paistamalla jauhelihaa 400g lohen sijaan. Voit käyttää myös kinkkusuikalaeita. Kasvisversioon voit käyttää esimerkiksi keitettyä tummaa soijarouhetta, nyhtökauraa tai härkistä.

Uuniin menossa

IMG_0481.jpg

 

Perjantai:

Lounas: broilerpastagratiini,  tosi iso annos! (Glut., maidoton, munaton, myös vegeversio)

  • 1 Dolmio Classico tai Extra Basilika (500g) purkki tai muuta tomaattimurskaa
  • n.400 kierrepastaa (Gluteeniton halutessa)
  • 1 sillputtu sipuli
  • n.400g broilerfileitä
  • 500g parsakaalinnuppuja
  • 500g kirsikkatomaatteja
  • 100g cheddarjuustoa pinnalle  (esim. koskenlaskijapurkista tai se pieni margariinirasian näköinen)

 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Kiehauta parsakaalia n.5min. Pilko suupaloiksi.  Puolita tomaatit.

Pilko broilerfileet kuutioiksi ja paista rasvassa pannulla.

Sekoita pasta, broiler, parsakaali, kirsikkatomaatit, sipuli ja tomaattisose keskenään.

Kaada voideltuun vuokaan ja pilko cheddar päälle tasaisesti.

150 asteessa, keskitasolla noin 25min.

*Tämä on todella helppo ja suosittu ruoka meidän perheessä. Ruokaa tulee myös melko paljon kerralla, joten tästä syö meidän porukka tänään kahdesti. Itse teen tämän satsin kahdessa eri vuossa.

Ruoanlaitossa esimerkiksi kirsikkatomaattien puolitus ja aineiden sekoittaminen, onnistuu melko nuoriltakin kokki-apureilta.

Broilerin voisi korvata esimerkiksi Quornilla jolloin saat vegeversion. Quornia löydät pakastealtaasta fileenä, kuutiona sekä rouheena. Se on sellaisenaan käyttövalmista kuumennettavissa ruoissa. Oletkos kokeillut vegeporukan uutta löytöä oumphia? Oumph-palat, -suikaleet ja -fileet sopivat hyvin myös tähän ruokaan!

Uuniin menossa...

IMG_0539.jpg

 

Päivällinen: nakkipiilot n. 16kpl (Glut., munaton, maidoton)

Päivällisellä syödään pois lounaalle tehtyä pastagratiinia mutta tehtiin vielä perjantaiherkuiksi nakkipiiloja! Niitä oli hauskaa tehdä meidän Liljan 3,5v. kanssa yhdessä.

  • 500g lehtitaikinalevyjä (Jos gluteeniton niin esim. Schäriltä löytyy)
  • nakkeja esim. Popsi iso Viitonen n.16 kpl
  • ketsuppia tai salsaa, itse käytin mietoa salsaa
  • oreganoa
  • basilikaa
  • (tai pizzamaustetta)

 

Sulata taikinalevyt huoneenlämmössä. Leikkaa ne keskeltä poikki neliöiksi. (Jos käytät torttu-tai-voitaikinaa niin kauli hiukan pidemmäksi ja leikkaa kolmeksi neliöksi.)

Levitä neliön päälle salsaa tai ketsuppia ja ripottele mausteet. Laita nakki yhteen reunaan ja rullaa ympäri. Jätä sauma alaspäin. Voit vedessä kostutetuilla sormilla vielä hiukan nipistää saumaa kiinni.

Uunin keskitasolla 225-asteessa n. 10-15min.

*Täytteessä voit käyttää mielikuvitusta. Laittaisitko salsan sijaan tuorejuustoa? Salsan päälle cheddarjuusto? Sinappia? Kurkkusalaattia? Päälle voi ripotella esimerkiksi seesaminsiemeniä.

IMG_20161016_173505.jpg

IMG_20161016_174852.jpgIMG_20161016_183708.jpg

 

 

Lauantai:

Lounaalla Jauhelihahampparit (maidoton, myös glut.versio)

  • Valmiita hampparisämpylöitä tai itsetehtyjä sämpylöitä 6-8kpl (Huom jos tarvitsee olla gluteenittomia)
  • jauhelihaa n.750g
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1-2 sipulia
  • 2 kananmunaa
  • suolaa ripaus
  • pippuria ripaus
  • (oman maun mukaan halutessa muita mausteita esim. paprika, cayenne, yrttimauste, valkosipuli, soijakastike)
  • (sienet, paprika, punajuuri, kapris, juustot yms. voi laittaa, jos haluaa)

 

Kuullota sipulisilppu ja sekoita se jauhelihaan. Lisää mausteet, kananmuna ja kuohukerma. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Muotoile samankokoisiksi pihveiksi ja paista uunin keskitasolla 200-asteessa kunnes kauniin ruskeita. (n. 15-20min)

Paista hampparisämpylät kevyesti pannulla rasvassa. Hampparin väliin esim. salaatti, kurkku, tomaatti, punasipuli.

Lapsille on kätevää laittaa hamppari suodatinpussiin, pysyvät täytteetkin matkassa! No miksei aikuisillekin.

IMG_0344.jpg

 

Päivällisellä pikamakkarakastike ja (keitetyt perunat tai ) perunamuussi + parsakaali-kukkakaaligratiini (Glut., lakt., munaton)

 

  • 1kg perunoita
  • 1-2dl lakt. maitoa
  • suolaa
  • pippuria
  • (parmesaania tai muuta juustoa gratiinin päälle)
  • voita
  • parsakaali (n.500g)
  • kukkakaali(n.500g)
  • 1 prk (2,5dl) kolmen juuston kermaa
  • 1 prk(2dl) tavallista kermaa
  • 1 pkt (580g) Hk-sininen lenkki
  • 3prk 2dl:n HK-kermainen pippurikastike
  • 2rkl sinappia esim. Turun sinappia

Muussi:

Kuori perunat ja laita kiehuvaan veteen joka peittää perunat. Lisää ripaus suolaa.

Keitä pehmeiksi ja survo hienoksi survimella tai esim. sähkövatkaimella. Älä vatkaa liikaa tai saat liisteriä. Lisää vatkatessa mukaan voi ja n.1dl -2dl maitoa vähän sen mukaan kuinka kiinteää/löysää muussia haluat. Mukaan voi silputa/kuulottaa vaikka sipulin. (Kuulottaa eli paistetaan pannulla kevyesti, ei ruskisteta vaan hiukan vaan väriä)

Gratiini:

Paloittele parsa-ja kukkakaali, keitä lähes kypsiksi ja valuta vesi pois. Voitele laakea uunivuoka ja laita kaalit vuokaan sekaisin.

Kaada päälle 3 juuston kerma 2,5dl sekä tavallinen kerma 2dl. Pyöräytä myllystä päälle mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kuorruta raastetulla parmesaanilla tai vaikkapa pizzajuustolla (esim. emmental-mozzarella sekoituspussi käy hyvin myös).

Kesällä juuston ja kaalien väliin sopisi kivasti myös silputtu ruohosipuli.

Paista 200 asteessa noin 30min tai kunnes pinnasta tulee kevyesti kullanruskea.

 

Kastike:

Kuori ja kuutio makkara. Ruskista kuutiot pannulla voissa ja lisää joukkoon pippurinen kermakastike.

Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia ja lisää lopuksi vähän sinappia.

IMG_20161020_112916.jpg

 

Sunnuntai

Lounaalla Mulligatawny soup eli broiler-paprikakeitto, ISO ANNOS n. 10 annosta, voi puolittaa! (Glut., lakt., maidoton, munaton) Söimme tätä seuraavanakin päivänä.

  • 3 broilerinkoipea (n.1kg)
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 valkopippuria
  • 5l vettä

Keittoon:

  • 3 sipulia
  • 4 vihreää paprikaa
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2-3rkl currya
  • 2tl paprikajauhetta
  • 2tl inkivääriä
  • (½ tl cayennepippuria)
  • 2tl jauhettua mausteneilikkaa
  • ½ dl oliiviöljyä

 

Pane kokonaiset broilerinkoivet isoon kattilaan ja täytä kattila vedellä. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat ja kaada ne kattilaan. Lisää valkopippurit, laakerinlehdet ja vähän vajaa ruokalusikallinen suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla lämpöä vähän pienentämällä 45min. Nosta kypsät broilerit liemestä ja siivilöi liemi.

 

Leikkaa sipulit, paprikat ja sellerinvarsi reiluiksi viipaleiksi. Laita kasvisviipaleet kattilaan ja kuullota 5min ½ dl öljyn kanssa, älä ruskista.

Purista valkosipulinkynnet astiaan ja sekoita joukkoon curry, paprikajauhe, inkivääri, cayennepippuri ja neilikka.

Siirrä kattila levyltä ja lisää mausteseos. Sekoita joukkoon broilerien keitinliemi, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Irroita broilerinlihat luista, paloittele ja lisää keittoon.

*Me söimme tätä seuraavana päivänä myös riisin kanssa, ikään kuin kastikkeena. Tuolloin lientä meni sitten kyllä lopulta jonkin verran hukkaan.

IMG_0347.jpg

 

Päivällisellä täytetyt kesäkurpitsat (Glut., lakt., maidoton, munaton, myös vegeversio)

  • 4 kesäkurpitsaa (n. 2kg)
  • 1 rasia naudan jauhelihaa (nyhtökauraa vegeversioon)
  • ¾ - 1 dl Pirkka arrabiatapestoa
  • 1pussi (150g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
  • (n.1tl suolaa)

 

Leikkaa kesäkurpitsoista kannat pois. Leikkaa kurpitsat 4 osaan, n.7cm paloiksi. Koverra lusikalla kurpitsojen sisusta pois, älä kuitenkaan jatka pohjaan saakka, vaan jätä kuppeihin pohja.

Ruskista jauheliha/nyhtökaura pannulla ja mausta pestolla. Sekoita joukkoon 1 ½ dl juustoraastetta.

Mausta kesäkurpitsat suolalla halutessasi. Täytä jauheliha/nyhtökaura-täytteellä ja ripottele loput juustoraasteet pinnalle.

Paista 225-asteessa hieman keskitasoa alempana, n.25min. Lisäksi voi tarjota esim. salaattia. Me keitimme riisiä, jota syötiin vielä seuraavan päivän broilerkastikkeen (yllä) kanssa.

 

Pari välipalaa/iltapalaa:

Aiemmin mainittuja nakkipiiloja olemme tehneet myös iltapaloiksi eri täytteillä.

Tuorepuuron perusohje:

1 dl hiutaleita (esim. kaura, tattari, ruis, leseet) + 1 dl nestettä + 1 dl massaa + 1 rkl makua + tekeytymään yön yli jääkaappiin.

Valitse neste: esim. maito, soijamaito, piimä, kauramaito, mantelimaito, vesi, kookosmaito

Valitse massa: esim. luonnonjogurtti, rahka, raejuusto, banaani, munanvalkuainen, marjat, luumut, viikunat, taatelit

Valitse maku: esim.  kaakaojauhe, vanilja, kaneli, pähkinärouhe, hunaja, kardemumma, siemenet

Marjainen kaurasmoothie 2-3 annosta (Glut., munaton, ovolakto)

  • 2dl turkkilaista jogurttia
  • 2dl maitoa
  • 6rkl puurohiutaleita (Huom osalle glut. vain puhdas kaura sopii)
  • 2 dl marjoja esim. (pakaste)mansikat

Kaikki tehosekoittimeen, valmista.

Marjakiisseli pakastemarjoista (Glut., maidoton, munaton, vege)

  • n.500g marjoja esim. mustikka&vadelma
  • 5 dl vettä tai laimennettua mehua
  • (sokeria ¾ dl)
  •  
  • 2,5  rkl perunajauhoja
  • 0,5 dl kylmää vettä
  • sokeria pinnalle

Laita jäiset marjat kattilaan liedelle. Lisää vesi ja halutessasi sokeri.

Anna lämmetä kiehuvaksi sekoittamatta ja nosta sitten syrjään liedeltä. Valmista suuruste lisäämällä KYLMÄÄN veteen perunajauhot ja sekoittamalla se sileän ohueksi. Lisää kiisseliin ohuena nauhana kaataen, samalla sekoittaen.

Nosta kattila takaisin liedelle ja kun se pulpahtaa, on kiisseli valmis. Kaada tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sokeria kuorrettumisen estämiseksi.

IMG_0576.jpg