Meille joulu merkitsee sitä että nähdään läheisiä ja syödään paaaaaljon jouluruokaa. Niin ja suklaata. Meillä tykätään myös antaa lahjoja! Minusta on ihanaa huomata että meidän pienellä perheellämme on jo kehittynyt omia jouluperinteitä.

Kuusi laitetaan jo hyvissä ajoin kuun alussa jotta siitä ehditään rauhassa nauttia ja nostatella joulun tunnelmaa. Meillä on valkoinen muovikuusi vaikka haaveilenkin aidosta kuusesta ja sen tuoksusta. Kun lapset kasvavat, niin muovikuusi vaihtuu oikeaan. Olen ajatellut että pääsen helpommalla siivouksessa kun on muovikuusi, eivätkä neulaset pistele taaperon jaloissa. Venni on vähän väliä kiskomassa kuusen palloja joten liekkö oikeasta olisi enää muuta kuin ranka jäljellä? Tänä jouluna  kuusen koristeli Lilja erään lainalapsemme kanssa. Venni on välillä koittanut riisua kuusta palloista, mutta viskoo palloja kyllä hienosti takaisin oksille kun kiellän.

Termiitti vauhdissa

IMG_0470.jpg


Tonttupoika (mummi ompeli ihanan tonttulakin)

IMG_0352.jpg

Lilja oli toivonut joulupukilta meikkipöytää, Hello Kitty-rannekelloa sekä tissiliivejä. Varovasti kyselin että miksi meikkipöytä kun ei saa meikata? Lilja tarkoitti kuulema leikkimeikkipöytää missä on leikkimeikkejä. Tyhmä äiti!Rannekellosta voi katsoa milloin on ilta tai aamu, tissiliivit pitää olla että voi imettää vauvaa eli nukkea. Venni taisi pärinästä päätellen toivoa pikkuautoja.

Lilja odotti joulua todella paljon ja kalenterin avulla aikaa oli helpompi hahmottaa. Lilja oli saanut mummolta Frozen-kalenterin. Neiti rakastaa nähdä sukulaisia ja tuttavia ja touhuta heidän kanssaan. Oli niin ihana nähdä miten hän odotti että näkee kutakin ihmistä. Olin tainnut myös möläyttää että jouluna saa syödä vähän enempi suklaata. Äitikin syö. Mites se sanonta menikään että "ei se mitä syöt joulun ja uudenvuoden välissä vaan se mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä"...tai jotenkin niin!

Aattona herätessä tonttu oli tuonut lapsille kuusen alle yhdet lahjat! Liljalle poniperheen ja Vennille palapelin. Niiden myötä aamu sujui mukavasti. Kävimme aamulla myös viemässä Ellille kynttilöitä ja toivottamassa hyvää joulua. En ole vielä tänäkään vuonna kyennyt kuuntelemaan joululauluja ilman että lähes jokaisesta tulee heti Elli mieleen. Suomalaiset joululaulut ovat niin haikeita...ja kauniitakin. Esimerkiksi Suvi Teräsniskan Taivas sylissäni.

Ellin haudalla vierailun jälkeen söimme oman porukan kanssa perinteisen jouluruoan. Meidän joulupöytäämme kuuluu ehdottomasti ainakin porkkanalaatikko, lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko, (Liljan lemppariruoka maksalaatikko, jota me muut ei niinkään jouluna syöty), kinkku reilusti paistettuna ja perinteisellä kuorrutuksella, sienisalaatti, punajuurisalaatti, Dijon- tai Turun sinappi sekä lohta söivät kaikki muut paitsi minä. Rosollista ei taida meistä kukaan välittää, eikä sillistä. Eikä kotikaljasta. Karjalanpaistia potuilla syödään arjessa sen verran ettei sitä kaivattu omaan joulupöytään.

Ruoan jälkeen oli vuorossa sukulaisten kanssa keskustan isommalla hautausmaalla kynttilöiden sytytys. Rakas pappani, pappani kaksi siskoa...Juulia, Jouni, Pasi, toinen Pasi, Ville, Jarkko...lapsuuden ja nuoruuden ystäviä ja tuttavia joita en halua koskaan unohtaa ja vielä joitain muitakin läheisiä myös Eetun puolelta. Joulun kiireessä on hyvä pysähtyä ja muistella myös edesmenneitä rakkaita.

Haudoilta minun puoleni sukua kokoontui meille kahvittelemaan. Tarjolla pipareita, minitorttuja, suklaakonvehteja ja tekemäni "Överikakku" jossa on suklaapohjaan tehty suklaamoussetäyte. Moussea on myös kakun päällä lakritsakastikkeen lisäksi ja toki iso kasa suklaakonvehteja päälle! Nams!

Sitten ovelta kuuluikin "Onko täällä kilttejä lapsia?" Lilja oli aluksi peloissaan mutta hyvin pian jännitys laukesi kivojen lahjojen myötä. Venni ei osannut pelätä lainkaan. Hymyili vaan pukille ja hihkui kun paperikääreistä paljastui leluja.

Jännittää...pukki kolkuttaa ovella!

IMG_0383.jpg


IMG_0412.jpg


Liljaihan itki kun oli niin iloinen saadessaan lahjoja.  Sai lahjaksi pienen Frozen-meikkipöydän, Hello Kitty-rannekellon, Prinsessa-Sofia  legoja, muovailuvahaa, elokuvia, pari paitaa, Merirosvo- Jaken laivan ja pelin. Lilja siis on todella tyttömäinen ja elää päivät tiara päässä. Rakastaa prinsessoja ja kaikkea pinkkiä ja kimaltavaa mutta hiukan tästä poiketen on hulluna piirrettyhahmo Merirosvo-Jakeen! Se on jotenkin ihanan hullunkurista!

Venni sai esim.dublo-ritarilinnan, leikkikeittiön (yhteinen), Plastomopon ja autoja. Kullä on kova pärinä kuulunut kokoajan pukin käynnin jälkeen kun uusia autoja on testattava. Leikkikeittiöllä on kivaa leikkiä yhdessä siskon kanssa. Keittiöön pukki toi myös leivänpaahtimen ja kahvinkeittimen, ne ovat aika jänniä kapistuksia!

Leikkikeittiö paljastuu!

IMG_0422.jpg


Muovailuvaha-jätskiautosta on riittänyt puuhaa jo moneen otteeseen.

IMG_0428.jpg


Olipa upeaa kun auton sisällä oli autoja! Wau!

IMG_0436.jpg


Kellosta on ollut paljon hyötyä. Lilja osaa kertoa äidille milloin on esimerkiksi "Aika ottaa suklaata" tai esimerkiksi "Aika leikkiä yhdessä legoilla". Ei hullumpi kello!

IMG_0439.jpg


Keittiö on käynyt kuumana.

IMG_0431.jpg


Frozen-meikkipöydän lumoissa...

IMG_0447.jpg


Prmm...Prmmmm....


IMG_0474.jpg

IMG_20161219_163424.jpg


Aattoillan ja joulupäivän olimme mökillä Eetun puolen suvun tykö. Illalla kävi tonttu vielä oven takana tuomassa muutamat paketit ja syötiin hyvin. Joulupäivä oli pyhitetty rantasaunalle. Saunamökin olivat vallanneet ihanat punanuttuiset tontut! Voi miksi joulu on vain kerran vuodessa!


IMG_20161225_151143.jpg