Ajattelin että olisi kiva kertoa meidän perheen kuulumisia, viimeisimmästä arki-postauksesta kun on jo aikaa!


No alkuun, Elli-kirjan julkaiseminen! Yksi suuri unelmani on nyt toteutumassa, kirja on jokusen päivän sisällä käsissäni. Sata ennakkovarausta on mennyt jo rikki ja fiilis on aivan huikea! Aivan mahtavaa, kun saan jakaa Ellin tarinaa ihmisten tietoon, ihana huomata että matkamme tosiaan puhututtaa ja kiinnostaa.

Ikävä Elliä kohtaan on ollut todella voimakas kirjoitusprosessin ja kirjan odottamisen aikana, toivon että surun ote taas vähän hellittää kun kirja on ulkona. Elli on varmasti onnellinen ja mielissään kun voi edelleen vaikuttaa elämällään niin moneen asiaan.

Kirjan myötä olen saanut jo tehdä ihania yhteistyöjuttuja eri ihmisten ja tahojen kanssa, mainittakoot vaikkapa Kehitysvammaisten tukiliitto. Ystäväpostaukseni heidän blogissaan on löydettävissä täältä omasta blogistanikin.   (http://www.kvtl.fi/blogi/ystavan-kynasta/elli-enkelin-matka/ ) Syksyllä liitto järjestää vertaistapaamisen kromosomi-18 oireyhtymän tiimoilta, aivan uskomattoman hieno ja tärkeä juttu! (http://ajatustenihuonossaseurassa.vuodatus.net/lue/2016/05/onko-lapsellasi-jokin-kromosomi-18-ohtyma-trisomia-deleetio-duplikaatio-tms-tai-rengaskromosomi-22-oireyhtyma 

Teoksen markkinoiminen ei ole ollut ”sitä ominta” minulle, mutta koska takanani on pieni kustantamo, on se oikeastaan mielestäni ollut aika välttämätöntä jos haluan että ihmiset saavat tietää kirjasta ja Ellistä. Olen oppinut paljon uutta ja onnistunut hyvin, jes! Kirjaa on tulossa myyntiin muutamaan kivijalkakauppaan kotikonnuille ja nettikaupoista sitä näkyi saavan tilattua jo ainakin Bookysta. Kyselemällä suoraan netti-ja kivijalkakaupoista, he kyllä hankkivat sen asuit sitten missä hyvänsä, joten rohkeasti vain kysymään. Myös kirjastoihin voi tehdä hankintaehdotuksia ja kysyä saa myös suoraan minulta itseltäni. Voin täällä myös aina kertoa, mistä paikoista tiedän kirjaa varmaksi saatavan.

Tämän pyörityksen keskellä koin tarvetta päästä hengähtämään hetkeksi jonnekin  tavoittelemattomiin. Suuntasimme nuoremman siskoni Ronjan kanssa viikonloppureissulle Latvian Riikaan! Lensimme Helsingistä pienellä Finnairin koneella ja menomatka oli aika järkyttävä. Perillä mietimme jo puoliksi tosissamme että tullaanko bussilla kotiin.

Pilvien yllä:

IMG_9516.jpg

Latvia koneesta:

IMG_9519.jpg


Riika oli todella kaunis kaupunki ja nähtävää oli paljon. Viikonlopun aikana pengoimme tavararoita paikallistenkin suosimilla markkinoilla, tarjolla oli kaikkea maan ja taivaan väliltä. Markkinat sijoittuivat alkujaan ilmalaivojen säilytykseen rakennetuille kauppahalleille ja niiden välittömään läheisyyteen. Paikalliset hankkivat tuolta niin vaatteita kuin ruokatarvikkeita, turistit esimerkiksi Laima-suklaata, meripihkakoruja, kenkiä tai puoli-ilmaista alkoholia. Erona etelän maiden basaareihin, tinkaamista ei harrastettu mutta hinnat miellyttivät silti. Kenkien hinnat markkinoilla n. 1-20e ja esimerkiksi Jägermaister 0,5l 9e.

Kauppahallit:

IMG_9561.jpg

IMG_9564.jpg

Aivan kauppahallien vieressä kohosivat isot ja nykyaikaiset kauppakeskukset kuten esimerkiksi Stockmann, Origo ja keskustan Galleria Centris. Ostoskeskuksissa vilisi tuttuja nimiä kuten H&M, Lindex, Guess, The Body Shop jne mutta myös paikallisia ketjuja ja putiikkeja löytyi. Hintataso oli verrattavissa Suomeen, ehkä aavistuksen edullisempaa.

Ronja shoppaa:

IMG_9536.jpg

Keskustassa ja Vanhassa kaupungissa syöminen oli halvempaa kuin Suomessa. Mitä kauemmaksi kävelimme kauppakeskusten vilinästä, niin sitä edullisempia olivat hinnat. Kuitenkin jopa kauppakeskuksissa hyvän liha-aterian, oluen ja tyylikkään jälkiruoan saattoi helposti saada n.6 eurolla. Riika on tunnettu kattavasta fuusiokeittiöstään, tarjolla on latvialaisen keittiön lisäksi sekoitus eri maiden antimia. Voin suositella kokeilemaan esimerkiksi venäläisiä ja italialaisia ravintoloita.

IMG_9533.jpg

IMG_9573.jpg

Riiassa kannattaa pyörähtää paikalistenkin suosimissa Lido-ravintoloissa, joissa kuljet itse lautasen kanssa keräämässä itsellesi mitä ihanampia herkkuja. Toisin kuin luulimme, ei Lido-ravintoloita kuitenkaan ollut aivan joka nurkan takana.

IMG_9579.jpg

Meillä oli aivan ihana keli koko viikonlopun ja vietimme paljon aikaa ulkona. Kaupunki oli todella kaunis ja monipuolinen ja joka paikkaan oli helppo mennä kävellen. Taksilla kuljimme vain lentokenttävälit ja se oli "turvallista" ja edullista. Viralliset taksit olivat punavalkoisia tai vihreitä, muita takseja ei suositella käytettäväksi.

Liikennesääntöjä ei näyttänyt olevan mutta kovimmissa kaasutuksissa kun laittoi silmät kiinni niin se auttoi ensihätään. Nopeausrajoituksia ei näkynyt missään ja esimerkiksi aivan ydinkeskustan ruuhkissa nasta painettiin lautaan jokaisessa mahdollisessa välissä. Riian autoissa ei ole ilmeisesti myöskään vilkkuja tai ainakaan niiden käyttöä ei koeta tarpeelliseksi, töötti kyllä toimii senkin edestä. En valita enää koskaan Suomen parkkipaikoista, nähtyäni parkkeerauskulttuuria Riiassa.

IMG-20160522-WA0006.jpg


Kiinnitimme siskoni kanssa huomiota siihen ettei koko kaupungissa näkynyt juuri lainkaan roskia, toisin kuin Suomessa. Kadut olivat joka puolella todella siistit ja puhtaat. Myöskään humalaisia ei näkynyt hortoilemassa vaikka oli viikonloppu ja kesäsää parhaimmillaan. Keskustaa halkoi kaunis joki ja vihreät puistot verhoilivat kapeita pikkukujia. Baltian Praha. Riian Tonava. Turistit kävelivät noissa maisemissa mielellään, toiset hyppäsivät jokilaivan kyytiin ja osa kaupunkifillarin satulaan. Olipa mahdollista saada oma pyöränkuljettajakin jos ei itse halunnut polkea. Kerjälaisiä ei nähty lainkaan, Helsinkiin tullessa useampia. Se pisti kieltämättä vähän miettimään...

"Vapauden patsas" ja puistoaluetta

IMG_9530.jpg

Leivoksien tuoksu täytti aurinkoiset pikkukahvilat joista oli varaa valita. Leivokset olivat upeita ja maistuvia. Markkinoilla kymmeniä senttejä, keskustan kahviloissakin vain 1-2e. Riiassa ei voi olla laihdutuskuurilla.

IMG_9586.jpg

Kulttuurin ja historian ystäville Riiassa on todella paljon nähtävää ja koettavaa. On paljon eri aikakausien upeita rakennuksia, kirkkoja ja museoita joissa vierailla. Me kävimme herkuttelemassa ja ihailemassa Pyhän Pietarin kirkon kupeessa keskiaikamarkkinoiden tunnelmaa ja pyörähdimme myös 5D-elokuvissa jossa esiteltiin Riika lintuperspektiivistä. 5D oli hauska kokemus: vesi roiskui kasvoille ja jalat ”hipoivat puidenlatvoja” samalla kun lensimme penkit täristen lintuparvien keskellä. Lapsille löytyy vesipuistoa ja eläintarhaa lyhyen bussimatkan päästä. Jurmalan hiekkaranta on myös lähellä mutta emme malttaneet tällä kertaa lähteä rantsuun löhöämään vaan halusimme tutustua kaupunkiin, seuraavalla kerralla sitten!

Pyhän Pietarin kirkko:

IMG_9547.jpg

Pietarin kirkon aukiolla keskiaikamarkkinoilla:

IMG_9557.jpg

Voin suositella paikkaa, paljon erilaista samassa kompaktissa paketissa! Lento kesti vain tunnin eikä paluumatka onneksi ollut verrattavisssa tulomatkaan vaan oli huomattavasti mielyttävämpi kokemus. Meitä oltiin ”varoiteltu” että  palvelu Latviassa on tylyä, mutta meidän kohdallamme se ei kyllä pitänyt alkuunkaan paikkaansa. Esimerkiksi ravintoloissa kyllä kannatti pistää ruokalistan hinta mieleen, kerran se poikkesi melko paljonkin laskun hinnasta. Mainitessani asiasta, saimme ilmaiset juomat, mutta eroa jäi siltikin...jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt vaan pysyä tiukkana ja vaatia raha takaisin mutta jotenkin häkellyin koko tilanteesta. Noh, anyway, tiedoksi jos matkustatte!

Monissa ravintoloissa ruokalitsoilla oli teksti ”Mainitse erityisruokavaliosta” mutta harvemmin huomasin suoria mainintoja laktoosittomuudesta tai esimerkiksi gluteenittomuudesta.


IMG-20160521-WA0041.jpg

Kaikenlaisia kahviloita:

IMG-20160521-WA0025.jpg

Hotellimme oli pieni ja vaatimaton Tia, pääkaudun varrella mutta jonkin verran kaupungin keskustan laidalla. Kävellen pääsi todella helposti vaikkei ihan ytimessä enää ollutkaan. Kaupungin laidalla oli melko rumia rakennuksia ja alkuunn mietimme että mistä ihmeestä olimme huoneen ottaneetkaan mutta eipä tuolla tullut kuin nukuttua yöt ja buffetaamiainen nautittua. Hotelli oli hiljainen ja henkilökunta miellyttävä. Aamupala oli maittava ja melko monipuolinen, aika paljon venäläisiä vaikutteita. Jos tarkoitus on vain nukkua jossain lähelä keskustaa edullisesti niin Tia on hyvä vaihtoehto. Ihana reissu mutta kauempaa en olisi vielä malttanut olla lapsista erossa. Ekana iltana jo teki kyllä tiukkaa käydä nukkumaan ilman muksuja…

Tässä vielä kuva Riian ytimestä:

IMG-20160521-WA0023.jpg

Ennen reissua juhlittiin Lilja-prinsessamme nimipäiviä. Oli leivottu yhdessä vadelmasuklaakakkua, kuivakakuksi Fariinikakkua suklaakuorrutteella ja toiseksi kuivakakuksi kylmäsavulohikakku. Kaikki muunneltuna helposti laktoositon-gluteeniton versioiksi. Lilja tykkää kun ihmisiä käy kylässä ja saa höpötellä ja herkutella.

IMG_9489.jpgIMG_9502.jpg

IMG_9499.jpg

Tässä kuussa Liljalla onkin edessä myös ikävämpiä juttuja kun menemme verikokeisiin kontrolloimaan kilpirauhasarvot ja lääkäri haluaa ottaa jonkin vasta-ainetestin myös mitä ei ole vielä katsottu. Lääkäri halusi myös katsoa geenitestillä tuon Kystisen fibroosin pois kun sitä testatessa hikitestillä tulokset ovat ylittäneet testirajat kahdesti. Kystinen fibroosi on kuolemaan johtava sairaus ja toki se minua ahdistaa, vaikken jaksakaan uskoa että mistään sellaisesta on kyse. Lääkärikin totesi että normaalisti ainakin arvot ovat huomattavasti enemmän koholla jos kyseessä tosiaan on tuon sairaus. Alunperin taustalla tämän testaamiseen ovat varmasti olleet toistuvat ylähengitystiesairaudet, keuhkokuume, angiinat ja korvatulehdukset. En ollut itse koko sairaudesta aiemmin edes tietoinen.

Kävimme juuri korvapolilla ja lääkäri päätti että jäämme seurantalinjalle korva/kurkku-asioissa koska tilanne oli nyt hyvä. Nielu-ja kitarisaleikkauksissa kuulema joka kymmenennellä tulee jälkivuotoa joka voi johtaa kuolemaan. Lääkäri sanoi että Liljan tilanteessa riskit ovat suuremmat kuin hyöty joten ei leikata. Kitarisat eivät olleet myöskään suuret. Minulta ja Eetulta ne on leikattu ja luulin että kyseessä on ollut pieni ja yksinkertainen operaatio, mitä se ei selvästikään ole.

Korvien putkitus saattaa tulla kyseeseen jos tulehdukset jatkuvat. Aikakin saattaa auttaa, korvatulehduskierteen ajoittuessa yleensä 6kk-2v ikään. Lääkäri kertoi että usein korvia joudutaan putkittamaan uudestaankin ja silloin olisi sitten jo järkevää miettiä siinä yhteydessä sitä nielu-ja kitarisojen postoa samalla. Saa nähdä miten käy, toivotaan että oireilut helpottaisivat iän myötä itsestään. Vatsaoireet ovat onneksi vähän helpottaneet ja Lilja on tällä hetkellä ainakin normaalilla ruokavaliolla. Tarkoituksena olisi kyllä kokeilla tuo gluteenitonkin pidemmän ajan kanssa kuin aiemmin.

IMG_9425.jpg


Venni-aurinkoni on täyttänyt jo puoli vuotta! Aika menee niin kamalan nopeaa. Sain joskus aiemmin moitteita kun sanoin ääneen että ottaisin lapset mieluiten suoraan yksi vuotiaina ja voin kyllä myöntää, että olen edelleen samaa mieltä. En tule ikävöimään vaipparallia enkä unettomia öitä, suihkutissejä tai maitopullojen pesua. Toki on aivan ihanaa nähdä oman lapsen kehitys ja kasvu, varsinkin kun on yksi enkelivauva jonka kanssa ”kaikki jäi kesken”. SILTI voin myöntää ettei vauva-aika ole minusta mitenkään ihanan suloista, söpöä eikä vaaleansinistä pumpulia vaikka Venni on Liljaan verrattuna varmaan sellainen keskusteluissa tarkoitttu ”helppo vauva”.

Vennillä puhkesi juuri 6kk täytettyän ensimmäinen hammas, Liljalla se tuli vasta 1v synttärien jälkeen. Venni kampeaa jo päivittäin konttausasentoon vaikka vasta oppi kääntymään selältä vatsalleen. Kohta saan juosta tuon pojan perässä tosissani. Venni on alkanut syödä soseita ja sormiruokaa tarjotaan myös. Puuroakin maistellaan. Poju on todella aurinkoinen ja vastaa lähes aina katseeseen tai höpöttelyyn ihanalla hymyllään.Venni ei kauaa viihdy lattiatasossa leikkimatollaan vaan tykkää eniten olla sylissä tai bumbo-tuolissaan leikkimässä. Bumboon kun laittaa pöytätason ja lelukopan viereen niin Venni penkoo totisena lelujaan pöydälle. Vennissä on tuollainen  ihana vakava ja hiljainen seurailija-puoli ja sitten kuitenkin se valloittava hymy, ihan niinkuin isänsä. Venni rakastaa edelleen käydä suihkussa ja kylpyammeessa. Syöttötuolissa istuu ruokailujen ajan tuettuna mutta ei siis vielä kauaa kerrallaan. Vaunukopassa vielä viihtyy mutta välillä jo olen ajatellut että tykkäisi varmaan kovasti nähdä maailmaa ratasosasta käsin. Otin yhteyttä yhteistyökumppaniimme Lastentarvikkeeseen ja varmaan kohta vaihdamme Super Vikingeihin ratasosan. Voi miten tuo poika muka jo on niin iso..?

WP_20160523_13_37_19_Pro.jpg


Atlaksen kanssa on ehditty käydä muutamissa Match Showssa vähän harjoittelemassa vilinässä olemista. Minun tavoitteenani on ollut että saan koiran pidetttyä kehänauhoje sisäpuolella ja tavoitteet ylitettiin. Ekoissa mätsäreissä päihitettiin vastapari ja saatiin punainen nauha. Siitä ei enää sijoittauduttu pidemmälle. Saatiin kehuja tasaisesta esiintymisestä ja rauhallisesta (?) olemuksesta.


 Toisissa mätsäreissä oli vastassa leppoisen lauhkea labradori ja Atlas väisti tuomaria kun katsoi hampaita, sanomattakin selvää ett me saatiin sininen nauha. Ei olla suoraan sanottuna ehditty esimerkiksi seisomista harjoitella nimeksikään ja sen kyllä huomaa. Sinisten joukossa Atlas pääsi neljän parhaan joukkoon ja mua hävetti kun muut asetteli koiriaan mitä hienoimpiin asentoihin ja mä koitin saada Atlaksen pysymään ylipäätään seisomassa. No nyt se jaksoisentään loppuun saakka seisoa eikä lysähtänyt istumaan ja tulos olikin BIS2.

Nyt kun saan kirjajutut rullaamaan niin otan kyllä asiakseni tuon seisomisen opettelun ja suunnataan johonkin mätsäreihin taas ja jos vaikka kävisi näyttelyissäkin kokeilemassa. On vaan suoraan sanottuna ollut aika niin kortilla että huh huijaa. No eiköhän se tästä.

WP_20160430_13_29_59_Pro.jpg

Kesällä Eetulla ei juuri lomaa ole (mitä nyt hennoo palkatonta pitää sen pari viikkoa) kun vasta on siellä uudella tehdasprojektilla startannut.. Lasten kanssa olisi suunnitteilla risteily Ruotsiin ja samalla mahdollisesti käydään Korkeasaaressa eläimiä ihailemassa. Lilja tykkäisi kovasti käydä Titinalleja moikkaamassa viime kesän tapaan. Kylpylä Titien talon vieressä oli myös oikein mukava ja sellainen paikka missä Vennikin varmaan viihtyisi joten taidamme suunnata myös sinne. Tässä lähellä on pieni huvipuisto nimeltä Nokkakivi ja sinne tulee taatusti myös muksuja vietyä kuten johonkin pienempään eläinpuistoonkin. Yksi reissu olisi tiedossa myös kahdestaan Eetun kanssa, kun lähdemme yhdeksi illaksi Joensuun Ilosaarirockiin katsomaan meidän yheistä lempparia, Volbeatia!